Več o tem
V redu

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

»

«

O Savinji

O Savinji
Izviri Prvi izvir nad slapom Rinka na višini 1380 m
Drugi izvir v Logarski dolini – izvir Črne na višini 767 m
Dolžina toka 102 km
Izliv Pri Zidanem Mostu v Savo
Največji pritoki Lučnica, Ljubnica, Dreta, Paka, Bolska, Ložnica, Voglajna s Hudinjo, Gračnica
Velikost porečja 1858 km2
Večja mesta ob reki Luče, Mozirje, Polzela, Celje, Laško

 

Reka Savinja  / foto Sokol / avtor Štefka KrivecReka Savinja je glavna reka Savinjskih Alp. Prvi izvir Savinje je nad slapom Rinka, enim najlepših in najbolj obiskanih slovenskih slapov, drugi pa je izvir Črne, ki s pritokom Jezera tvori Savinjo. Savinja je s 102 km rečnega toka, ki teče tudi skozi tudi dve večji mesti, Celje in Laško, šesta najdaljša slovenska reko in druga najdaljša reka, ki teče izključno po slovenskem ozemlju. Svojo pot konča pri Zidanem Mostu, kjer se izlije v Savo. Od Sester Logar, kjer Savinja dobi svoje ime, do izliva v Savo v Zidanem Mostu, se spusti za 550 m. Ob upoštevanju povirnih krakov, vključno s slapom Rinka, celotna višinska razlika znaša kar okoli 1000 m.

Savinja spada v vodno območje Save in je del podonavskega povodja. Vode, ki napajajo njeno povirje, pritekajo iz Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, JZ obronkov Pohorja in severnega dela Posavskega hribovja. Na svoji poti od izvira do izliva preči tri pokrajinske enote: Zgornjo Savinjsko dolino, ki se širi od Soteske navzgor, Spodnjo Savinjsko dolino, ki zajema široko ravnino ob Savinji med Sotesko in Celjem, ter dolino med Celjem in Zidanim Mostom, ki poteka v globoki zarezi prečno čez Posavsko hribovje. Savinja je sicer nekoč v svojem zadnjem delu od Celja tekla proti vzhodu in se zlivala v nekdanje Panonsko morje, zaradi velikih tektonskih premikov tal pa je nato spremenila svoj tok in se v ostrem ovinku pri Celju preusmerila proti jugu skozi visoko in skalno Posavsko hribovje.

Glavni pritoki Savinje so Lučnica pri Lučah, Ljubnica pri Ljubnem, Dreta pri Nazarju, Paka pri Šmartnem ob Paki ter Ložnica in Voglajna s Hudinjo pri Celju.

Savinja, katere porečje obsega 1858 km2, ima izrazit hudourniški značaj. Zanjo so značilna velika nihanja v pretokih, razmerje med sušnim pretokom in visokimi vodami pa je lahko celo več kot 100-kratno. Večinoma hudourniškega značaja so tudi njeni pritoki.
 

 

» Več o reki Savinji

» Savinja v času Celeje