Več o tem
V redu

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

»

«

Sreda, 08. maj 2013

JAVNA PREDSTAVITEV ZA OBMOČJE ŠPICE

Javna predstavitev protipoplavnih ukrepov za zamanjšanje poplavne ogoroženosti območja Špice bo potekala v sredo, 15. maja 2013, ob 17.uri na Špici.

VABILO NA JAVNO PREDSTAVITEV

NAČRTOVANIH PROTIPOPLAVNIH UKREPOV ZA OBMOČJE ŠPICE V CELJU

ki se izvajajo v okviru kohezijskega projekta "Zagotovitev poplavne varnosti na porečju Savinje – lokalni ukrepi".

Predstavitev, na kateri bodo predstavniki investitorja in izvajalca odgovarjali tudi na vprašanja obiskovalcev, bo

V SREDO, 15. MAJA 2013, OB 17. URI
v prostorih Kajak kanu kluba Nivo Celje, Kettejeva 15, na Špici. 

Vljudno vabljeni!

 


UTRINKI S PREDSTAVITVE

Včeraj zvečer je v prostorih Kajak kanu kluba Nivo Celje na Špici potekala javna predstavitev protipoplavnih ukrepov za poplavno eno najbolj prizadetih območij v Celju, območje Špice med Savinjo in Ločnico. Predstavitve se je udeležilo več kot 40 stanovalcev tega območja, ki so predstavnikom investitorja, izvajalca in projektanta zastavili številna vprašanja.

Da je bil interes za podrobnejšo predstavitev ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti Špice zares velik, se je pokazalo že na prvi predstavitvi v Celju, zato ni presenetljivo, da se je včerajšnje predstavitve, udeležilo veliko število prebivalcev tega dela Celja. V uvodu je polno dvorano nagovoril  Uroš Nučič z Ministrstva z okolje in prostor, načrtovane protipoplavne ureditve sta predstavila projektanta Branko Skutnik iz projektantskega podjetja Hidrosvet in Rok Fazerinc in projektantskega podjetja IZvor, krajinsko ureditev ob Savinji pa je ob zaključku prvega dela dogodka prikazal še Radovan Romih iz RC Planiranje.

V več kot  dve uri trajajočem dogodku so obiskovalci dobili odgovore na številna vprašanja, predstavnik Ministrstva za kmetijstvo in okolje pa jim je zagotovil, da se skupaj z občino in projektantom trudijo, da bi v okviru projekta našli najboljšo rešitev, ki bi do izgradnje suhih zadrževalnikov v Spodnji Savinjski dolini, ki so za poplavno varnost tega območja ključnega pomena, z lokalnimi protipoplavnimi ukrepi (v prvi vrsti nadvišanjem nasipov in izgradnjo protipoplavnih zidov)  stanovalcem Špice zagotovili čim večjo zaščito pred naraslimi vodami Savinje in Ložnice.


Na predstavitvi so predstavniki investitorja in izvajalca izpostavili tudi, da so protipoplavne ureditve tudi na tem delu Savinje, ki ima za meščane kot ena ključnih rekreacijskih točk poseben pomen,  načrtovane tako, da v največji možni meri ohranjajo današnjo podobo območja. Nadvišanje obstoječega nasipa bo tako izvedeno tako, da se ohrani tako makadamska pešpot kot obstoječi drevored, pri čemer se zaradi ohranitve drevoreda pešpot na nekaterih odsekih le nekoliko umika v zaledje.  Da se protipoplavni ukrepi vizualno ustrezno vključijo v prostor, je za  celoten odsek načrtovana tudi krajinska ureditev, ki na severni strani zvišanega protipoplavnega nasipa predvideva zatravitev in zasaditev avtohtonih rastlinskih vrst ter postavitev dodatnih klopi. Dela na tem odseku Savinje sicer že potekajo, na Ložnici pa se bodo pričela v zadnjih dneh maja.