Več o tem
V redu

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

»

«

Četrtek, 16. maj 2013

Investitor prebivalcem KS Medlog predstavil protipoplavne ukrepe za Špico

Investitor prebivalcem KS Medlog  predstavil protipoplavne ukrepe za Špico

Včeraj zvečer je v prostorih Kajak kanu kluba Nivo Celje na Špici potekala javna predstavitev protipoplavnih ukrepov za poplavno eno najbolj prizadetih območij v Celju, območje Špice med Savinjo in Ločnico. Predstavitve se je udeležilo več kot 40 stanovalcev tega območja, ki so predstavnikom investitorja, izvajalca in projektanta zastavili številna vprašanja.

Da je bil interes za podrobnejšo predstavitev ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti Špice zares velik, se je pokazalo že na prvi predstavitvi v Celju, zato ni presenetljivo, da se je včerajšnje predstavitve, na kateri so na vprašanja obiskovalcev odgovarjali tako predstavnik investitorja in občine kot projektanta in izvajalcev, udeležilo  veliko število prebivalcev tega dela Celja.

V več kot  dve uri trajajočem dogodku so dobili odgovore na številna vprašanja, predstavnik Ministrstva za kmetijstvo in okolje pa jim je zagotovil, da se skupaj z občino in projektantom trudijo, da bi v okviru projekta našli najboljšo rešitev, ki bi do izgradnje suhih zadrževalnikov v Spodnji Savinjski dolini, ki so za poplavno varnost tega območja ključnega pomena, z lokalnimi protipoplavnimi ukrepi (v prvi vrsti nadvišanjem nasipov in izgradnjo protipoplavnih zidov)  stanovalcem Špice zagotovili čim večjo zaščito pred naraslimi vodami Savinje in Ložnice.

Na predstavitvi so predstavniki investitorja in izvajalca izpostavili tudi, da so protipoplavne ureditve tudi na tem delu Savinje, ki ima za meščane kot ena ključnih rekreacijskih točk poseben pomen,  načrtovane tako, da v največji možni meri ohranjajo današnjo podobo območja. Nadvišanje obstoječega nasipa bo tako izvedeno tako, da se ohrani tako makadamska pešpot kot obstoječi drevored, pri čemer se zaradi ohranitve drevoreda pešpot na nekaterih odsekih le nekoliko umika v zaledje.  Da se protipoplavni ukrepi vizualno ustrezno vključijo v prostor, je za  celoten odsek načrtovana tudi krajinska ureditev, ki na severni strani zvišanega protipoplavnega nasipa predvideva zatravitev in zasaditev avtohtonih rastlinskih vrst ter postavitev dodatnih klopi. Dela na tem odseku Savinje sicer že potekajo, na Ložnici pa se bodo pričela v zadnjih dneh maja.

Podobne javne predstavitve protipoplavnih ukrepov se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih mesecih. Z njimi želi investitor na manjših, bolj fokusiranih dogodkih lokalnim prebivalcem podrobneje predstaviti tiste ukrepe, ki jih neposredno zadevajo, ter prisluhniti vprašanjem in morebitnim dilemam, ki se jim ob tem postavljajo. Prva takšna je v začetku junija načrtovana v Lučah, eni od treh občin, v katerih se ukrepi projekta izvajajo.